Η Ιστορία του Ομίλου

Η ιστορία του Ομίλου ξεκινά ουσιαστικά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, με το πρώτο καρνάγιο του Γιαννούλη και του Γιώργου Παλαιοκρασσά, γιού του Γιαννούλη, στις Στενιές της Άνδρου. Το καρνάγιο μετεξελίχθηκε σε εμπορική ναυτιλία με πλοία κατασκευασμένα στη Σύρο, όπως το «Νέα Τύχη» που κατασκευάσθηκε το 1879 και το «Πλουμού», που ναυπηγήθηκε και νηολογήθηκε το 1893. Προχώρησαν στην ατμήρη ναυτιλία και στη συνέχεια ενασχολήθηκαν με τα ατσάλινα πλοία τα οποία πούλησαν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τα χρήματα αυτά αγόρασαν ακίνητα στο Κολωνάκι, την Κηφισιά και τα Πατήσια μετατρέποντας έτσι τη ναυτιλιακή περιουσία σε Real Estate. Συγχρόνως, ο Πέτρος Παλαιοκρασσάς πάντρεψε την κόρη του Ειρήνη με τον Νικηφόρο Θ. Χαραγκιώνη, ιδρυτή του Ομίλου Χαραγκιώνη, με τον οποίο συνεταιρίσθηκε μετέπειτα στο ζαχαροπλαστείο “Ακροπόλ”, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

O ιδρυτής του Ομίλου, Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα από την Κάρυστο για να εργαστεί δίπλα στη θεία του στην οποία ανήκε ο κινηματογράφος High Life και το ζαχαροπλαστείο “Εκλεκτόν” στο κέντρο του Πειραιά . Στα 18 του χρόνια διηύθυνε και τις δύο επιχειρήσεις. Παράλληλα, με έναν φίλο του δημιούργησαν μια βιοτεχνία μετασχηματιστών προκειμένου να λειτουργούν οι συσκευές των 110V που έστελναν οι Έλληνες μετανάστες στα δικά μας 220V.

Σε αυτή τη φάση ακμής, ο Νικηφόρος Χαραγκιώνης έφυγε για να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο. Αργότερα εντάχθηκε σε μία οργάνωση αντίστασης και επειδή κινδύνεψε να συλληφθεί, φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή όπου μετά την ένταξη του στον Ελληνικό στρατό, βραβεύτηκε από τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων για τη συμμετοχή του στην απελευθέρωση της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1945, ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά το γνωστό σε όλους για την εποχή “Ακροπόλ”. Με τις συνεχείς επεκτάσεις, το ζαχαροπλαστείο φτάνει τα 1.000 τμ. Ο κύκλος του ζαχαροπλαστείου κλείνει το 1988 όταν η οικογένεια επικεντρώνεται σε άλλες δραστηριότητες, όπως το λιανικό εμπόριο και κυρίως οι αναπτύξεις ακινήτων.

Ο Ιδρυτής του Ομίλου

Ο Ιδρυτής του Ομίλου, Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης, γεννήθηκε το 1914 στον Μελισσώνα της Νοτίου Ευβοίας. Μετοίκησε στην Αττική σε ηλικία 8 ετών και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκίνησε προπολεμικά (1932) από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο, στο κέντρο του Πειραιά, και μία βιοτεχνία μετασχηματιστών. Το ζαχαροπλαστείο μετεξελίχθηκε αμέσως μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο στο ΑΚΡΟΠΟΛ, το συγκρότημα των 1.000 τ.μ. και 120 εργατουπαλλήλων στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, που επί 43 χρόνια εξυπηρέτησε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής αποκτώντας πανελλαδική φήμη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και για μία πενταετία, υπήρξε εταίρος της ΗΝΙΟΧΟΣ Α.Ε., αποκλειστικού αντιπροσώπου της BRITISH LEYLAN (αυτοκίνητα TRIUMPH και JAGUAR). To 1968 ίδρυσε την Ν.ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ Α.Ε., με εγκαταστάσεις στη συμβολή των οδών Κηφισού και Καβάλας, αντιπροσωπεύοντας οίκους χωματουργικών και δομικών μηχανημάτων (οικοδομικοί γερανοί POTAIN, EDILMAC, εκσκαφείς SENNEBOGEN, περονοφόρα LINDE, κομπρεσέρ MACO) και των Βρεττανικών αυτοκινήτων BOND. Διέθετε επίσης τμήμα εξοπλισμού επιχειρήσεων (αριθμομηχανές, γραφομηχανές, ρολόγια παρουσίας). Η τότε κρίση στα δημόσια έργα τον οδήγησε σε επαναπροσδιορισμό των στόχων του, με επικέντρωση στην ανάπτυξη ακινήτων, έναν κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείτο από το 1953.

Ο Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης, «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών στις 18.2.2011.

Ο Νικηφόρος Θ. Χαραγκιώνης, στα δύσκολα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια, βασίστηκε στις αρχές που αναφέρονται παρακάτω και τον οδήγησαν στις επιλογές ολόκληρης της ζωής του:

– Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετύχει αρκεί να το θέλει.

– Γύρω μας υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, όσοι νομίζουν ότι αδικήθηκαν από την ζωή, είναι απλά τεμπέληδες.

– Κανείς δεν έπαθε τίποτα από σκληρή εργασία. Αντίθετα, σε ό,τι καταπιάνεται κάποιος, αν καταβάλλει ισχυρή προσπάθεια και πάθος, γίνεται πετυχημένος.

– Τηρούμε κατά γράμμα τις υποχρεώσεις μας, είτε άμεσα είτε μέσω των συνεργατών μας.

– Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να βλέπουμε τα έργα μας σε πλήρη λειτουργία, να τα απολαμβάνει το κοινό.

– Η χαρά και η ευημερία είναι θυγατέρες της εργασίας.

– Οι στερήσεις δημιουργούν ανθρώπους, η επάρκεια δημιουργεί αχρήστους.

– Η απουσία ελέγχου δημιουργεί την ασυδοσία και η ατιμωρησία γεννά το έγκλημα.